De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 1,5 procent in de min op 296,35 punten. In de ochtend was de AEX al door de grens van 300 punten gezakt. Op het dieptepunt stond een min van 2,7 procent op de borden. De MidKap sloot 2,2 procent lager op 476,12 punten.

Ook de grote Europese beurzen sloten diep in het rood. De CAC 40 in Parijs daalde 1,3 procent. De beurzen van Londen en Frankfurt verloren 2,7 en 2,8 procent.

Europese leiders

De onrust op de financiële markten was voor Europese leiders reden om contact met elkaar op te nemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy besloten de problemen in de eurozone telefonisch te bespreken. De Spaanse premier Zapatero nam ook deel aan het gesprek. Ook de Italiaanse premier Berlusconi had contact met andere Europese regeringsleiders.

Spanje en Italië staan op dit moment in het centrum van de aandacht. De afgelopen anderhalve week is de waarde van staatsobligaties van deze landen hard gedaald. Dit heeft de angst voor escalatie van de schuldencrisis aangewakkerd.

Banencijfer

In de middag kwam een meevallend banencijfer uit de Verenigde Staten naar buiten. In juli kwamen er in de VS 117.000 banen bij. Bovendien werd de banengroei in juni opwaarts bijgesteld naar 46.000. Dit leidde in de middag tot wat optimisme en enig koersherstel. Dit bleek uiteindelijk echter van korte duur.

Vastgoedfondsen deden het opvallend slecht. Corio was de hekkensluiter van de AEX met een min van 6,3 procent. In de MidKap verloren Eurocommercial Properties, Wereldhave en VastNed Retail 4,7 tot 6,1 procent.

Koploper

Air France-KLM was de koploper van de AEX met een plus van 3,9 procent. De luchtvaartgroep meldde in juli een groei van het aantal vervoerde passagiers met 6 procent.

Automatiseerder Logica duikelde 13,5 procent omlaag en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Het bedrijf liet vrijdag weten in de eerste helft van dit jaar 15 procent meer nieuwe orders te hebben binnengehaald dan een jaar eerder. De winstgevendheid stond het afgelopen halfjaar echter onder druk. Vooral in Nederland had het bedrijf last van de bezuinigingen bij de overheid.

De euro was 1,4155 dollar waard, tegen 1,4150 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 84,65 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper tot 107,10 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl